Ugrás a fő tartalomhoz

Valentin (keresztnév) névnapok

A Bálint a latin Valentinus családnévből származó férfinév. A Valentinus alapszava, a valens jelentése erős, egészséges. Női párja a Valentina.

A Bálint név latin alakból való kialakulásának sorrendje: Valentinus→ Valentin→ Valent→ Balent→Bálint. A v-b betűk felcserélődése más nyelvekben is megfigyelhető, például az angolban a Vilmost becéző Willy→Billy alakoknál.

Rokon nevek

  • Valentin: a név latin eredetijéhez közel álló alak
  • Valentínó: a Valentin olasz változata.

Gyakorisága

A Bálint nevet már az Árpád-korban is ismerték, de soha nem volt gyakori név, bár a 15–16. században gyakrabban használták. 1967-ben mindössze 97-en kapták ezt a nevet, a 80-as években a 39. leggyakoribb név volt. Az 1990-es években a Bálint igen gyakori, a Valentin és a Valentínó igen ritka név volt, a 2000-es években a Bálint a 6-16. leggyakoribb férfinév, a Valentin és a Valentínó nem szerepel az első százban.

Névnapok

Névnapi szokások

A Felvidéken voltak olyan helyek, ahol Bálint napon az emberek kimentek az egykori Szent Bálint templom helyére, és megmosdottak a hóban, hogy egész évben egészségesek maradjanak.

A horvát néphit szerint a madarak ilyenkor tartják a menyegzőjüket, ezért a Rába mellett Bálintot tréfásan a verebek védőszentjének is nevezik.

Máshol azt figyelték meg, hogy Bálint napkor, vagy akörül a vadgalambok visszaérkeznek, jelezve a tavasz kezdetét. Sok szőlősgazda ilyenkor kezd a szőlőmetszéshez, hogy a következő évi Bálint napra bőven legyen bora.

Az angoloknál is Bálint napon (St. Valentine’s Day) kezdenek a madarak párt választani, és a szerelmesek is ekkor vallanak szerelmet, ezért ezt a napot széles körben megünneplik úgy, hogy akit szeretnek, kedvelnek, annak ajándékot, üdvözlőkártyát küldenek. Az utóbbi években Magyarországon is meghonosodtak a Valentin-napi szokások.

Budapesten ezen a napon adják át 1997 óta a Molnár Pál által alapított irodalmi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot.

Idegen nyelvi változatai

Híres Bálintok, Valentinok és Valentínók

Valentin kereszttel, aki éppen keresztel

Mantskovits Bálint által nyomtattatott

Balassi Bálint magyar költő

Bálintok

Valentinok

Egyéb Bálintok

Irodalomban

Földrajzi névként

Közszóként

  • bálinthal, bálinhal: egy bizonyos édes vízi hal neve több tájnyelvben,
  • bálintkeszeg: keszegfajta, amit a bálinthálóval vagy bálinhálóval fognak ki,
  • bálintalma: a Dunántúlon az alma egyik fajtáját hívják így.

Hadiipar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából