Ugrás a fő tartalomhoz

Névnapok dátum szerint

Tolkien tündéiről a Tündék cikkben olvashatsz.

A Tünde név Vörösmarty Mihály alkotása a tündér szóból, s első ízben a Csongor és Tünde című drámai költeményében bukkant fel.

Rokon nevek

  • Tündér: a tündér szóból alkotott női név.

Gyakorisága

Az 1990-es években a Tünde gyakori, a Tündér egyedi név, a Tünde a 2000-es években (2006-ig) a 93-100. leggyakoribb női név, azóta nincs az első százban. A Tündér szintén nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.

Névnapok

Tünde

Tündér

  • június 1.

Híres Tündék, Tündérek

Egyéb Tündék, Tündérek

  • A „tünde” szót néha a 'tündér' jelentésében is használják.
  • A tünde szó (akárcsak a tündér) jelzőként is állhat, főként a költői nyelvben, 'gyorsan elmúló, semmibe vesző, röpke, tünékeny' értelemben (ÉrtSz.). Például Madáchnál: „Oly szép az ilyen tünde mámor…” Néha 'tündöklő' értelemben is találkozhatunk vele: „csattan a menny és megvillan / kék, tünde fénnyel fönn a tél.” (József Attila: Nyár)
  • A „tünde(elf, quend) kitalált nép J. R. R. Tolkien könyveiben, melyet kezdeti elképzeléseiben szintén a kelta-germán-óangol mitológia „tündéreiről” mintázott, később azonban a költői elképzelés átlényegült. A Tolkien műveiből merítő egyéb fantasy-művekben (például M.A.G.U.S., Dungeons & Dragons, Warcraft) is szerepelnek tündék, bár ezeket inkább az angol „elf” kifejezéssel illetik.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából