Ugrás a fő tartalomhoz

Névnapok dátum szerint

A Gergely magyar férfinév, a görög Grégoriosz (Γρηγόριος) név latin Gregorius formájának a Gregor rövidüléséből alakult ki. A görög név jelentése 'éber', 'őrködő', < görög γρήγορος (grégorosz) 'őrködő' < koiné ἐγρήγορος (egrégorosz) 'éber', 'ébren van' < ógörög ἐγείρειν/ἐγείρω (egeirein/egeiró) 'ébredni'/'ébredek'. A magyar név kialakulása: a Grégoriosz Gregor alakra való rövidülése után a mássalhangzó-torlódás (gr<ger) majd a vegyes hangrend szűnt meg (e-o<e-e). Ennek eredménye lett a Gerger, amely egy darabig váltakozott a Gergel, Gergely alakokkal.

Rokon nevek

  • Gergő: a Gergely név becenevéből önállósult.
  • Gerő: a Gergely név régi magyar becenevéből önállósult.
  • Gregor: a Grégoriosz rövidülése.

Becenevek

  • Gergely: Gergelyke, Gerő, Gerőke, Geri, Gerike, Gerus, Gergő, Gergőke, Gergőcske, Geruska, Gegőce, Gergőce, Gergi, Gergőci
  • Gergő: Gergőke, Gerő, Gege, Gerőke, Geri, Gerike, Gerus, Geruska

Gyakorisága

A Gergely a 16-18. században a leggyakoribb férfinevek közé tartozott, de a 19-20. század fordulójára szinte teljesen eltűnt. 1967-ben is csak 46-an kapták ezt a nevet, de a 80-as években újra divatba jött, és már a 21. volt a gyakorisági listán. Az 1990-es években a Gergely és a Gergő igen gyakori, a Gerő szórványos név volt, a 2000-es években a Gergely a 38-48., a Gergő a 10-12. leggyakoribb férfinév, a Gerő nem szerepel az első százban.

Más nyelvű megfelelői

Névnapok

Gergely, Gergő, Gerő

Március 12-én volt szokásban a gergelyezés, vagy gergelyjárás, ami Nagy Szent Gergelynek a tiszteletére terjedt el. Kezdetben, IV. Gergely pápa idején (a 800-as években), 3 diák adta elő. Egyik a püspököt alakította, a másik kettő a káplánokat, a többi gyerek pedig egy-egy mesterséget személyesített meg. Egy versbe szedett prédikáció után bejárták a várost és a tavasz köszöntése mellett új diákokat is toboroztak. A hagyomány idővel eltolódott az adománygyűjtés irányába.

Sokfelé ezen a napon kezdődtek a szőlőmunkák. Zalai hagyományok szerint a Gergely napján metszett tőkéről sok bort szüretelnek.

Híres Gergelyek, Gergők, Gerők és Gregorok

Pápák

Püspökök

Egyéb Gergelyek

Vezetéknévként

A Gergely névből sok családnév alakult ki: Gece~Gecze~Götze, Géci, Gecő, Gera, Gergece, Gergó, Gergócs, Gergőcs, Gergye, Geri, Gerke, Geró, Gerőcs, Gerse.

Az irodalomban

A népnyelvben

  • Gergely rázza a szakállát, mondták ha március 12-én havazott
  • Mérges, mint a Gergely-napi idő, vagyis nagyon mérges.
  • gergely vagy gergelyes, a Gergely-napot köszöntő gyerek neve
  • Gergely-napi virág, a hóvirág
  • gergelyvíz, a templomok és oltárok szentelésénél használt víz neve, amely hamut, bort és sót is tartalmaz. Azért hívják így, mert Nagy Szent Gergely pápa írta elő a használatát.

Földrajzi névként

Egyéb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából