A Ferenc az olasz Francesco név latinosított Franciscus formájából származik, jelentése: francia. Eredetileg Assisi Szent Ferenc gyerekkori beceneve, melyet azért kapott, mert anyja francia származású volt. Női párja: Franciska.

Gyakorisága

A Ferenc név nemcsak Magyarországon, de más országokban is már a 13. századtól népszerű név volt. A 16. században a 6., a 18. században a 8., a 19. században Budapesten a 3. leggyakoribb név volt. 1967-ben országosan a 9. helyen állt, a 80-as években pedig a 16. helyen. Az 1990-es években is még igen gyakori név, a 2000-es évek elején a 41-51. leggyakoribb férfinév.

Névnapok

Sok helyen az október 4-ei Ferenc-nap jelzi a szüret kezdetét, előző nap a szőlőhegyen kanászostor durrogtatásával űzték el a gonosz szellemeket.

Egyes helyeken ferenchetében a kotlóst fészekbe ültették, a gazdaasszonyok pedig nyírfaágakat tettek a fészekbe, hogy a kiscsirkék el ne pusztuljanak.

Híres Ferencek

„Ferenc” utónevű személyek szócikkeinek listája a Wikidata alapján

Magyarok

Külföldiek

Szentek

Egyéb Ferencek

Vezetéknévként

A Ferenc, és különféle változatai családnévként is ismertek, melyek közül a leggyakoribbak a Ferenc, Ferencz, Ferenci, Ferenczi, Ferenczy, Ferencsik, Ferentzy, Ferencei, Feri, Ferkó.

Gyakoriak az idegen nyelvi változatokból kialakult családnevek is: Ferkovics, Ferenczik, Frankó, Frankel, Frank, Franek, Frankovics, Franyó.

Földrajzi névként

A népnyelvben

  • nyelvtörő: Faragó Ferkó fafokost faragott fafaragó fejszével
  • ferkótánc: Udvarhely környékén a gyors férfitáncot, csűrdöngölőt hívják így
  • ferkóolaj: a szíjgyártó szakmában használt olaj
  • kakukkferkó a neve a hallgatag embernek a Kiskunság egyes részein
  • ángyánferkó a neve az ügyetlen, gyámoltalan embernek a Kiskunság egyes területein

Egyéb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából